A gimnázium kórusa és zenekara a 2016/2017 tanévben is nagy sikerrel szerepelt különböző alkalmakon és versenyeken

A kórus és a zenei csoportok szakmai vezetője Dr. Bérdiné Stipkovits Ildikó tanárnő.
A tanév kiemelkedő eseménye volt november 19-én az iskola fennállásának 70. évfordulójára rendezett jubileumi műsor, amin a volt kórustagokkal kibővített énekkar is fellépett. A Beatles együttes: Hey Jude című legendás számát Kiss Flóra énekesnő és az iskola jelenlegi és egykori diákjaiból álló kórus és zenekar adta elő nagy sikerrel. (Kiss Flóra, Baráth Kata, Kiniczky Mátyás, Orsós Eszter és a kórus (ének), Szabó Benedek, Ipsics Áron, Oliver Lee (gitár), Bérdi Réka, Kiss Valentina, Paluska Laura (hegedű), Gregorich Zsófia (cselló), Kovács Kristóf (cajon), Dr. Bérdiné Stipkovits Ildikó tanárnő (zongora))
Az előadáson felléptek az iskola volt diákjai közül sikeres pályát befutó művészek, Heim Mercedesz operaénekesnő, Horváth Ádám balettművész, Zolnainé Nábrádi Györgyi tanárnő,Kiss Flóra énekesnő, egy kamarazenekar (Tarczi Réka, Bérdi Réka, Kiss Valentina,Gregorich Zsófia,Szalay Eszter,Paluska Laura), Ipsics Áron és Szakos Bence, Pál András néptánccsoportja és az iskola zenekara (Kiniczky Mátyás,Kovács Kristóf, Szabó Benedek)
Aműsor zárásaként a Búcsúzás Kemenesaljától c. kórusművet Unger Edit tanárnő, a gimnázium egykori karnagya vezényelte.
A januári szalagavató műsoron a tanári kar énekkarával kibővített kórus köszöntötte a végzősöket az Abba együttes: I have a dream c. dalával. Szólót énekelt Némethné Benkő Katalin tanárnő és Szücs Boglárka 8.h. osztályos tanuló.
Márciusban a 8.h. osztályból 2 csapat is benevezett a megyei Kodály Zoltán emlékversenyre, a Bíborkák (Kreiner Klaudia Liza, Szalay Eszter,Tarczi Kinga ) és a Csiperkék ( Bolla Júlia, Hajba Sára Lilla,Szücs Boglárka Eliza ) Miután nagy küzdelemben sikerült megszerezniük a megyei verseny első és második helyét, és evvel a megye két legkiválóbb csapata lettek.
A versenyen diákoknak a zenetörténeti tudás mellett szükségük volt zeneelméleti ismereteikre is. Egy előzetes feladat keretében „Kodály és mi” címmel pedig egy ppt bemutatót létrehozniuk. A két csapat ehhez egy Facebook illetve Twitter oldalt hozott létre, amin keresztül virtuálisan gyűjtötték Kodály Zoltán mai modern kori emlékeit, „beszélgettek” a zeneszerzővel és egymással. A verseny után a szombathelyi Városi Televízió riportot is készített a fiatalokkal. http://www.tvszombathely.hu/hirado/hirado—2017-marcius-8 , a tanév végén pedig külön jutalomban részesültek a POK által szervezett versenyen való kiemelt eredményükért. 2017. decemberében meghívást kaptak a Kodály emlékév zárásaként rendezett ELTE SEK szakmai egyetemi előadássorozatra, ahol felléptek egy zalai népdalcsokorral.
Áprilisban egy országos felhívásnak eleget téve klippet forgattak Müller Péter Sziámi AndFriends: Jó volna szeretni még… című dalából és jutalmul meghívást kaptak Budapestre egy élő koncertre a Dürer Kertbe. A dalt Bérdiné Ildikó tanárnő tanította be, a filmet Sipos Tibor igazgató úr készítette.
Május 2-án Jánosházán az Éneklő Ifjúság hangversenyén zalai népdalcsokrot valamint reneszánsz, barokk, és XX. századi műveket is énekeltek. Az énekkart a diákok (Csabina Alexa, Mód Csenge (fuvola), Szalay Eszter (hegedű), Szabó Benedek (gitár), Kovács Kristóf (cajon) ) és karnagyuk, Dr. Bérdiné Stipkovits Ildikó (zongora, gitár) kísérték hangszeren.
Az idei tanév legnagyobb sikerét a népdaléneklési versenyen érték el a karénekesek. Februárban a „Tiszán innen, Dunán túl” népdaléneklési verseny megyei fordulójában a Csiperkék bronz, a Vasi Legények ezüst, a Százszorszép csoport pedig kiemelt arany minősítést szerzett.
Áprilisban elhozták a DiákSzínTér tehetségkutató fesztivál különdíját.
A „Tiszán innen, Dunán túl” verseny megyei fordulója után a Százszorszép együttes 8 tagja a legjobb csapatként továbbjutott az országos döntőbe, ahol májusban az ország legkiválóbb csoportjai között kiemelt arany minősítéssel a legjobb helyen végzett. Az országos döntőn versenyző Százszorszép csoport tagjai: Baráth Kata, Bérdi Csenge, Csabina Alexa, Dankovics Veronika, Hujber Laura, Kovács Kitti Panka, Szalóky Polett, Vraskó Zsófia
Természetesen az ünnepi megemlékezéseken is részt vett a kórus és a zenekar. Az évnyitón, október 23-án, karácsonykor, ballagáson, a Nemzeti Összetartozás Napján, évzárón valamint a különböző fórumokon, diáknapon, ahol az iskolát kellett képviselniük.
Az idei év nem ért véget a vakáció kezdetével az énekkar számára. Külön felkérésre egy csoport fellépett a vinári Falunapon, ahol a tanév során tanult dalokból énekeltek az összegyűlt hallgatóságnak. felkérést Szabó Csaba 9.a. oszt. tanuló közvetítette a kórus számára, akinek ez úton mondunk köszönetet a lehetőségért és hogy népszerűsíthettük iskolánkat a megyén túl is.
A nyár elején 3 diákunk vehetett részt a „VOICES FOR EUROPE”- International Youth Music Festival nemzetközi zenei táborában Ausztriában Stubenbergben, egy Erasmus projekt keretében, ahol osztrák, szlovén, olasz és macedón fiatalokkal együtt muzsikálhatott Kiniczky Mátyás,Kovács Kristóf és Szabó Benedek. Köszönjük Pálóczi Zsuzsanna és Bérdiné Ildikó tanárnőknek, hogy segítettek a fiataloknak eljutni erre a szép helyre!
Az énekkar tagjai ebben a tanévben:
12.a.: Baráth Kata, Hujber Laura
11.a.: Dankovics Veronika, Szalóky Polett, Hajba László
10.h.: Bérdi Csenge, Horváth Réka, Kiniczky Mátyás, Szabó Benedek, Tóth Benedek
10.a.: Barna Eszter, Horváth Panna, Kupi Virág, Vravuska Zsófia
9.a.: Kovács Kristóf László, Mód Csenge, Szabó Csaba, Szabó Zsolt
9.b.: Csiszár Vivien Mogyorósi Virág
9.h.: Csabina Alexa, Kovács Kitti Panka, Solazzo Marlene, Rozman Lídia, Szemenyei Adél
8.h.: Bolla Júlia, Hajba Sára Lilla, Kreiner Klaudia Liza, Mestery Dorottya Szalay Eszter,
Szemeti Alexandra, Szücs Boglárka Eliza, Tarczi Kinga, Tóth Rebeka , Veszprémi Péter
valamint Némethné Benkő Katalin és Gorzás Csabáné

Scroll to Top